جدول۳-۱: دسته بندی سوالات پرسشنامه
متغیر
شماره سوال
فنآوری اطلاعات
۱-۶
تغییرات بازار
۷-۱۰
پاسخگویی به تغییرات بازار
۱۱-۱۶
عملکرد شرکت
۱۷-۲۱
چابکی زنجیره تأمین
۲۲-۲۴
۳-۵ روایی پرسشنامه
منظور از روایی، این است که پرسشنامه آنچه را که باید اندازه گیری کند، اندازه گیری می کند. به این منظور در این تحقیق، روایی پرسشنامه، با تدوین پرسشها بر اساس مبانی نظری تحقیق و با تأیید و اظهارنظر اساتید وکارشناسان متخصص و استفاده از نظرات فن(یکی از مهمترین آزمونهای رواییسنجی) در رابطه با وضعیت سؤالات، حاصل شده است، به طوری که یک نمونه مقدماتی انجام شد و با آزمون فوق و بررسی مجدد سؤالات، نواقص پرسشنامه رفع شده و پرسشنامه نهایی تهیه و تنظیم شده است.
۳-۶ پایایی پرسشنامه
پایایی یعنی به دست آوردن پاسخهای یکسان و شبیه به هم. یعنی حصول یک نتیجه به طور مکرر. در این تحقیق به منظور کسب پایایی پرسشنامه از میان روشهای عمده برآورد ضریب پایایی از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردیده است. در این پرسشنامه میزان آلفای کرونباخ کلی برابر با ۸۳۵/۰است که مقدار بسیار مناسبی است. حال برای هر متغیر به صورت جداگانه آلفای کرونباخ را محاسبه میکنیم. همان طور که در جدول (۳-۲) مشاهده میکنیم تمام متغیرهای مورد بررسی مناسب هستند و از اعتبار لازم و کافی برخوردارند.
جدول۳-۲: نتایج آلفای کرونباخ
متغیر
آلفای کرونباخ
فنآوری اطلاعات
۹۲۵/۰
تغییرات بازار
۷۳۹/۰
پاسخگویی به تغییرات بازار
۷۴۰/۰
عملکرد شرکت
۸۹۳/۰
چابکی زنجیره تأمین
۸۷۸/۰
کل
۸۳۵/۰
۳-۷ جامعه آماری تحقیق
جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه مدیران، کارکنان و کارشناسان مرتبط با زنجیره تأمین شرکتهای صنایع سیمان غرب و سیمان سامان استان کرمانشاه میباشد. جامعه آماری را میتوان با توجه به هدف بررسی و نوع واحد مورد مشاهده، به گونههای مختلف تعریف کرد. با توجه به تعریف جامعه آماری، مشخص میشود که قلمرو مکانی این تحقیق، زنجیره تأمین شرکتهای صنایع سیمان غرب و سیمان سامان و همچنین محدوده زمانی آن نیمه دوم سال ۱۳۹۳ است.
۳-۸ روش نمونه و حجم نمونه گیری
در این پژوهش از روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی ساده استفاده شده است و از آن جایی که این جامعه آماری محدود در نظر گرفته شده است، جهت محاسبه حجم نمونه مورد نیاز برای پژوهش از فرمول به دست آوردن نمونه در جامعه آماری محدود استفاده شده و تعداد نمونه ۴۰۰ نفر انتخاب شده است. لازم بهذکر است، با بررسی پرسشنامه های برگشتی از افراد نمونه در شرکت سیمان سامان، جهت تحلیل داده ها، ۲۰۰پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت.
= تعداد نمونه در شرکت سیمان سامان
= تعداد نمونه در شرکت سیمان غرب
۳-۹ روش تجزیه و تحلیل داده ها
در این پژوهش در بخش آمار توصیفی به منظور توصیف یافته ها، از جداول و نمودارهای فراوانی و همچنین شاخصهای مرکزی و پراکندگی استفاده خواهد شد. همچنین در بخش آمار استنباطی مورد استفاده در این تحقیق از نرم افزار SPSS که شامل موارد زیر میباشد: -آزمون کلموگروف اسمیرونوف ۲- آزمون رگرسیون. از این آزمون برای بررسی نرمال بودن مشاهدات استفاده میکنیم، همچنین در این پژوهش با بهره گرفتن از آمار توصیفی به بررسی ویژگیهای جامعه آماری و سپس به آزمون فرضیات و ترسیم دیاگرام تحلیل مسیر میپردازیم به منظور بررسی رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته و بررسی فرضیه های تحقیق با بهره گرفتن از نرم افزارSPSS22 از آزمون ضریب همبستگی پیرسون یا اسپیرمن استفاده شده است. برای این منظور از آزمونهای آماری نظیر، آزمون تی استودنت برای بررسی معنی داری ضرایب همبستگی، آنالیز واریانس و مقایسه های چند گانه و یا معادلهای نا پارامتری آن ها با توجه به نتیجه آزمون کلموگروف-اسمیرنوف. همچنین به منظور آزمون مجموعه روابط علت و معلولی متغیرهای تأثیرگذار بر چابکی زنجیره تأمین و عملکرد شرکت همچنین مؤلفه های مورد بررسی با بهره گرفتن از نرم افزار AMOS معادلات ساختاری روابط بین متغیرها معادلسازی میگردد.
۳-۹-۱رگرسیون خطی
رگرسیون روش آماری است که به بررسی ارتباط دو یا چند متغیر می پردازد که با بهره گرفتن از آن می توان یک متغیر را بر اساس یک یا چند متغیر دیـگر پیشبـینی نمود. حال در صورتیکه یک متغیر مستقل داشته باشیم با مدل رگرسیون خطی ساده و در صورتیکه بیش از یک متغیر مستقل داشته باشیم با مدل رگرسیون چندگانه مواجه میشویم.
الف) رگرسیون ساده
فرض کنید X یک متغیر مستقل، Y یک متغیر وابسته و e متغیر خطا باشد. معادله خط رگرسیون به صورت:
است که در آن پارامتر نشان دهنده عرض از مبدأ خط رگرسیونی و پارامتر نشان دهنده شیب خط است. در مدل رگرسیونی خطی ساده متغیر مستقل تحت کنترل است و تصادفی نیست در صورتی که متغیر وابسته تصادفی است. با بهره گرفتن از تحلیل رگرسیون میتوانیم فرض وجود ارتباط بین دو متغیر مستقل و وابسته را آزمون کنیم. به منظور آزمون کردن فرض
” : مدل رگرسیون خطی برازش داده شده، معنی دار نیست “
در برابر فرض
“: مدل رگرسیون خطی برازش داده شده، معنی دار است “
از جدول تجزیه واریانس استفاده میکنیم که به صورت زیر میباشد.
منبع تغییرات
مجموع مربعات
درجه آزادی
میانگین مربعات
آماره F
سطح معنی داری
رگرسیون
SSR
۱
MSR=SSR/1
MSR/MSE
P-Value
خطا
SSE
n-2
MSE=SSE/n-2
مجموع
SST
n-1
که در آن
، و است.
تصمیم گیری
اگر فرض را در سطح خطای ۰۵/۰ رد میکنیم و در غیر اینصورت را می پذیریم.
ب) رگرسیون چندگانه
مدل های رگرسیونی که شامل دو یا چند متغیر مستقل باشند به مدل های رگرسیون چندگانه معروفند. فرض کنید ، k متغیر تصادفی مستقل باشند و یک متغیرتصادفی وابسته باشد. رگرسیون خطی چندگانه میان این متغیرها به صورت زیر تعریف می شود:
که در آن عرض از مبدأ و ضرایب رگرسیونی میباشند.
حال به منظور آزمون فرض
” : مدل رگرسیون خطی برازش داده شده، معنی دار نیست “
در برابر فرض
“: مدل رگرسیون خطی برازش داده شده، معنی دار است “
از جدول تجزیه واریانس استفاده میکنیم که به صورت زیر میباشد.
منبع تغییرات
مجموع مربعات
درجه آزادی
میانگین مربعات
آماره F
سطح معنی داری
رگرسیون
SSR
k
MSR=SSR/k
MSR/MSE
P-Value
خطا
SSE
n-k-1
MSE=SSE/n-k-1
مجموع
SST
n-1
تصمیم گیری
اگر فرض را در سطح خطای ۰۵/۰ رد میکنیم و در غیر اینصورت را می پذیریم.
۳-۹-۲ معیارهای NFI ، RFI ، IFI ، CFI