جمعیت هلال احمر یکی از نهادهـای عمـومی است که بر اساس وظـایف تعریـف شـده دراساسنامه اش، امر امداد و نجات در حـوادث و ســوانح غیرمترقبــه و براســاس برنامــه چهارم و پنجم توسعه امر آموزش همگانی و تخصصــی امــداد و نجــات را در راســتای آمـادگی و کـاهش اثـرات نـامطلوب حـوادث غیرمترقبه برعهـده دارد و تـلاشهـای قابـل توجهی صورت می گیـرد تـا از نظـر کمـی وکیفی در ارائـه خـدمات، رضـایتمندی اقشـارآسیب دیده را جلب نماید رسیدن به ایـن مطلــوب را بــا تــلاش بــرای حفــظ و ارتقــاء آمـادگی خـود از راه بـه روز کـردن علـم و تکنولوژی و تربیت امدادگران آگاه، با درجـه مهـارتی بـالا مـی دانـد(خنجری و همکاران، ۱۳۸۹).
پیشینه پژوهش در داخل ایران
سلمانی و همکاران(۱۳۹۳) در پژوهشی با عنوان بررسی نقش صفات شخصیتی در رفتارهای پرخطر به این نتیجه رسیدند که که بین هیجان خواهی و رفتارهای پر خطر رابطه مثبت معناداری و بین سازگاری و وظیفه شناسی ورفتارهای پر خطر رابطه منفی معنی داری وجود دارد. و تحلیلرگرسیون نشان داد که ابعاد شخصیتی سازگاری و وظیفه شناسی پیشبینی کننده معنادار رفتارهای پر خطر هستند.
تحقیقات محمود علیلو و اسمعیلی(۱۳۸۶) نشان دادند که رفتارهای پر خطر با نمرات بالا در بعد روان رنجور خویی همبسته است.
محمود علیلو و همکاران(۱۳۸۸). در پژوهشی با عنوان “بررسی نوروز گرایی، برونگرایی، تکانش ورزی و هیجان خواهی در معتادان دارای رفتارهای پر خطر در مقایسه با معتادان دارای رفتار های کم خطر و افراد سالم” به این نتیجه دست یافتند که ویژگی روان رنجورخویی بالا با هیجان خواهی بالا همبسته است.
دهقان(۱۳۸۱) در پژوهشی با عنوان ” رابطه بین سبک های دلبستگی، اعتیاد و نیمرخ روانی افراد معتاد در مقایسه با افراد غیر معتاد در استان بوشهر” نشان داد که بین سبک های دلبستگی و رفتارهای پر خطر همچون اعتیاد رابطه وجو دارد.
مهرابی زاده هنرمند و همکاران(۱۳۸۷) در تحقیقی با عنوان “بررسی افسردگی، هیجان خواهی، پرخاشگری، سبک های دلبستگی و وضعیت اقتصادی-اجتماعی به عنوان پیشبین های وابستگی به مواد مخدر در نوجوانان پسر شهر اهواز” به این نتیجه دست یافتند که سبک های دلبستگی قادر است رفتارهای پرخطر و با هیجان خواهی بالا مثل وابستگی به مواد مخدر را پیشبینی کند و با آن رابطه معناداری دارد.
گرامی اصل، بدری و زینالی(۱۳۸۸) در تحقیقی نشان دادند که تیپ های شخصیتی مثل هیجان طلبی، تجربه جویی، تنوع طلبی، ماجراجویی و نمره کل هیجان خواهی رابطه معناداری وجود دارد.
بهاری و شیر خانی(۱۳۸۸) در تحقیقی با عنوان ” رابطه ویژگیهای شخصیتی، سبک های دلبستگی با خطر جویی در جوانان” به یافته دست یافتند که ابعاد پنج گانه ویژگیهای شخصیت و سبک های دلبستگی واریانس رفتار های خطر جوی جوانان را تبیین میکنند و تاثیر پیشبینی کنندگی معنی داری روی میزان خطر جویی دارند.
فتحی و مهرابی زاده هنرمند (۱۳۸۷) افسردگی، هیجان خواهی، پرخاشگری، سبکهای دلبستگی و وضعیت اقتصادی- اجتماعی را به عنوان پیش بینهای وابستگی به مواد مخدر در نوجوانان مورد بررسی قرار دادند. یافته های تحقیق ایشان نشان داده است که وابستگی به مواد مخدر و رفتارهای پر خطر را میتوان بر اساس متغیرهای افسردگی، هیجان خواهی، پرخاشگری، سبکهای دلبستگی و وضعیت اجتماعی- اقتصادی پیشبینی نمود.
بشارت، کریمی و رحیمی نژاد(۱۳۸۵). در پژوهشی با عنوان ” بررسی رابطه سبک های دلبستگی و ابعاد شخصیت” نتیجه گرفتند که مدل های درونکاری ایمن و ناایمن از خود و دیگران، که در چارچوب روابط دلبستگی نوزاد- مادر تشکیل میشوند، شکل گیری صفات شخصیت را تحت تاثیر قرار میدهند
پیشینه پژوهش در خارج از کشور
میلر، زیمرمن، لوگان، لیوکفلد و کلایتون[۱۶۲](۲۰۰۴) در پژوهشی دریافتند که از بین پنج عامل شخصیت، دو عامل گشودگی نسبت به تجربه و برون گرایی زیاد به طور معناداری با هیجان خواهی زیاد ارتباط دارد.
کوپر، گوجا و شلدون(۲۰۰۰) در پژوهشی نشان دادند کهنمرات بالا در مقیاس روان رنجور خویی با رفتارهای پر خطر همبستگی مثبت دارد.
مارکی، مارکی و تینسلی[۱۶۳](۲۰۰۳) نیز در پژوهش خود نشان دادند افرادی که در سازگاری و وظیفه شناسی نمرات بالاتری گرفته بودند، با احتمال کمتری در رفتارهای پر خطر شرکت میکردند.
هیل و اسمیت[۱۶۴](۲۰۰۹). در یک بررسی نشان داددند که بین ویژگی های هیجان خواهی، الگوهای رفتاری تیپ A و برون گرایی همبستگی مثبت معناداری نشان دادهاند. یعنی افرادی که پر جنب و جوش بوده و در یک محیط بی ماجرا به سر میبرند، هیجان را بیشتر در محیط های پرماجرا ترجیح میدهند. از طرفی، تفاوت ها در سطوح هیجان خواهی و در زمینه شغلی برای فردی که قادر نیست خود را با کارهای یکنواخت سازگار کند، مشکلاتی پدید می آورد.
پژوهش کاسل، واردل ورابرتس[۱۶۵](۲۰۰۷) نشان میدهد که بین سبک های دلبستگی ناایمن و رفتارهای پرخطر مثل مصرف مواد و الکل رابطه تنگاتنگی وجود دارد. در واقع این یافته ها به اهمیت سبک های دلبستگی در بزرگسالی به عنوان عامل خطری برای رفتارهای پرحطر اشاره میکنند.
تحقیقات کیم (۲۰۰۵) نشان داده که دلبستگی ایمن با هوش هیجانی رابطه مثبت دارد و دو سبک دیگر دلبستگی، یعنی اجتنابی و دو سوگرا با هوش هیجانی دارای رابطه ای منفی هستند.
پژوهش های میکولینسر و همکاران (۱۹۹۸) در تحقیقی با عنوان ” سبک دلبستگی بزرگسالان و تاثیرات آن بر هیجان خواهی ” نشان دادند که سبک دلبستگی اجتنابی با حفظ فاصله هیجانی از دیگران و دوری از مواجهه با استرس ها مرتبط است. جهت گیری مضطرب دو سوگرا با فرار هیجانی در تعاملات هیجانی و احتیاط مفرط در مقابل منابع استرس زا رابطه دارد.
ویلیامز و کلی(۲۰۰۵) در تحقیقی نشان دادند افراد با دلبستگی نا ایمن مشکلات رفتاری بیشتری را نشان دادند
سکال-کاتز و همکاران(۲۰۰۳) در یک مطالعه ارتباط ویژگی های خانوادگی(دلبستگی به والدین و ساختار خانواده) با رفتارهای پرخطر و سطح هیجان خواهی بالا شامل بزهکاری، مصرف مواد و سیگار در نوجوانان را مورد بررسی قرار دادند. نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین دلبستگی والدین و هر کدام از رفتارهای با هیجان خواهی بالا وجود دارد.
فصل سوم
روش شناسی تحقیق
طرح تحقیق
نوع مطالعه این پژوهش از نوع طرح تحقیق توصیفی ـ همبستگی است. که ویژگی های شخصیت و سبک های دلبستگی جزو متغیر های مستقل و هیجان خواهی متغیر وابسته در این تحقیق میباشد.
جامعه آماری