– امیریان زاده ( ۱۳۸۴ ) در تحقیقی که با عنوان رابطه بین جو سازمانی و رضایت شغلی معلمان مدارس شهر شیراز انجام داد به این نتیجه دست یافت که در مجموع زنان رضایت شغلی بیشتری نسبت به مردان دارند .
– تحقیقی که توسط معتکف (۱۳۸۴) با همکاری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با عنوان عوامل مؤثر در ایجاد شادکامی در دانشجویان علمن و صنعت تهران صورت داد بیان میکند که داشتن هیجان های مثبت و نداشتن هیجانهای منفی ناخوشایند در پیشرفت آن ها بسیار مؤثر است. ضمن اینکه به بررسی سه عامل شادکامی : ۱- محبوبیت ۲- مقبولیت ۳- موفقیت پرداخته و آن ها را عامل های اصلی در روند شادمانی ذهنی به حساب آورده است .
– در تحقیقی که تقی زاده ( ۱۳۸۵ ) با موضوع بررسی رابطه بین رضایت شغلی با شادمانی و سرزندگی در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه اصفهان روی ۸۰ نفر از اعضاء هیئت علمی دانشگاه اصفهان انجام داد به این نتیجه دست یافت که بین میزان شادمانی و سرزندگی اعضاء هیئت علمی با ویژگیهای سن ، جنسیت ، سابقه کار، وضعیت تأهل و مرتبه علمی رابطه معنا دار وجود ندارد .
– عابدی (۱۳۸۵) رابطه بین رضایت شغلی و شادمانی و سرزندگی در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه اصفهان را مورد بررسی قرار داده و به نتایج زیر دست یافت: بین میزان شادمانی و سرزندگی اعضای هیئت علمی با ویژگی های سن، جنس، سابقه کار،وضعیت تأهل و مرتبه علمی رابطه معنادار وجود ندارد، فقط میزان سرزندگی اعضای هیئت علمی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی از همه دانشکده ها جز اقتصاد بیشتر است. و سرزندگی اعضای هیئت علمی دانشکده زبانهای خارجی در پایین تر حد قرار دارد .
– زندی پور و همکاران ( ۱۳۸۵ ) در تحقیقی که با عنوان رابطه ی منبع مهار شغلی و گذشت با رضایت شغلی در کارکنان دانشگاه الزهرا (س) انجام دادند به این نتیجه دست یافتند که رابطه متغیرهای دموگرافیک از قبیل سن ، جنسیت ، میزان تحصیلات و سابقه شغلی با رضایت شغلی معنا دار نیست .
– نشاط دوست و همکاران (۱۳۸۵) در تحقیق خود با عنوان تعیین عوامل مؤثر در شادکامی همسران کارکنان شرکت فولاد مبارکه به این نتیجه رسیدند که عوامل مؤثر در شادکامی همسران کارکنان شرکت فولاد مبارکه عبارتند از: توجه به اهمیت خانواده و افزایش رضایت زناشویی، خوش بینی،ارائه خدمات روان شناختی، گسترش فضای معنوی و تسهیلات تفریحی می دانند. نتایج دیگر این تحقیق نشان میدهد که بین شادی مردان و زنان تفاوت معناداری وجود ندارد .
– در جریان یک بررسی آماری که در اصل می توان گفت نتایج ۱۴۶ بررسی دیگر را جمع بندی کردهاست مشخص گردید که کمتر از ۱/۰ شادمانی های زندگی به جنسیت اشخاص بستگی دارد و نتایج یک بررسی مشابه به این نتیجه رسید که زنها به طور کلی کمی شادتر از مردها هستند و به استناد یک بررسی دیگر که در ۱۶ کشور مختلف انجام گرفت، بررسی دیگری که ازسوی ۶۸ پژوهشگر در ۳۹ کشور واقع در نقاط مختلف جهان، روی ۱۸۰۳۲ دانشجو انجام گرفت نیزبه نتایج مشابهی دست یافته است (باقری، ۱۳۸۷) .
– میرکمالی و نارنجی ثانی (۱۳۸۷) رابطه بین کیفیت زندگی کار و رضایت شغلی بین اعضای هیئت های علمی دانشگاه های تهران و صنعتی شریف را مورد بررسی قرار دادند. با بهره گرفتن از روش تحقیقق همبستگی ۱۴۴ عضو هیئت علمی با توجه به مرتبه علمی به صورت طبقه ای یا نسبی انتخاب شوند. داده های تحقیق پس از جمع آوری بر اساس سئوالات تحقیق و با بهره گرفتن از روش همبستگی پیرسون،آزمون T برای گرو ه های مستقل و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. نتایج به دست آمده گویای آن است که :
۱- استادان دانشگاه های تهران و صنعتی شرف از نظر کیفیت زندگی کاری در سطح نسبتاً نامطلوب و از نظر شغلی در سطح بالایی قرار دارند. ۲-بین مؤلفه های کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی رابطه مثبتی وجود دارد. ۳-بین میزان کیفیت کاری و رضایت شغلی استادان دانشگاه های مذکور تفاوت معنی داری وجود ندارد و تنها از بعد یکپارچگی و انسجام اجتماعی که از ابعاد کیفیت زندگی کاری محسوب می شود،تفاوت اندکی وجود دارد .
– پهلوان یلی ( ۱۳۸۷) در پژوهشی به مقایسه میزان افسردگی و رضایت شغلی کارگران مرد ورزشکار و غیر ورزشکار کارخانهها بزرگ شهر رشت پرداخت. به این منظور تعداد ۱۵۰ نفر از کارگران ورزشکار و ۱۵۰ نفر از کارگران غیر ورزشکار شهر رشت از تقریباً ۶۰۰۰ نفر کار شاغل در ۲۵ کارخانه بزرگ شهر رشت که بالای ۲۰۰ نفر جمعیت دارند،۱۵ شرکت از مناطق پنجگانه (شمال،جنوب،مرکز،شرق و غرب) به صورت تصادفی انتخاب شدند که به صور داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. در این تحقیق از دو پرسشنامه استاندارد شده افسردگی بک[۸۳] و رضایت شغلی ویسکوکی و کروم استفاده شده است .
برخی از نتایج که از این تحقیق حاصل شده به شرح ذیل میباشد :
۱- رضایت شغلی پاسخگویان با متغیرهایی چون سن و وضعیت تأهل آن ها ارتباط معناداری داشته،به این معنی که افراد جوان تر و متأهل با سطح تحصیلات پایین تر رضایت بشتری از شغلشان نشان دادند .
۲- ارتباط معنی داری بین رضایت شغلی پاسخ گویان و میزان سابقه خدمت و نوع استخدام آن ها دیده نشده است .
۳- ارتباط معنی داری بین رضایت شغلی و میزان تحصیلات پاسخ گویان زیر دیپلم رضایت کامل تری از شغلشان بیان داشته اند .
– کاووسی و سر لک ( ۱۳۸۸ ) در تحقیقی که با عنوان رابطه هوش هیجانی و رضایت شغلی معلمان مدارس شهرستان اهواز با بهره وری آنان انجام دادند به این نتیجه دست یافتند که رضایت شغلی معلمان زن به طور معنا داری از رضایت شغلی معلمان مرد بیشتر بوده است .
– میر فخرایی ( ۱۹۹۱ ) همبستگی های رضایت شغلی کتابداران دانشگاهی در ایالات متحده را مورد مطالعه قرار داد و نتیجه گرفت که رابطه معنا داری بین جنسیت کتابداران و رضایت کلی آنان از شغلشان وجود نداشت .
– کوشا و همکاران (۲۰۰۰) پژوهشی تحت عنوان آیا ایرانیان مردمانی شاد هستند،در ایالت مینه سوتا انجام دادند. این تحقیق که مقایسه ای بین مردم ایران و ایالات متحده آمریکا بوده راجع به این است ۱-ایرانیان تا چه اندازه خرسند و شادند. ۲-چه عواملی شادی و خوشحالی آن ها را مشخص میکند. ۳-آیا این عوامل تعیین کننده شادمانی مردم آمریکا و مشابه است. این تحقیق بر اساس بررسیهای انجام شده در سال ۱۹۹۵ بر روی ۵۴۴ نفر (متوسط سن ۸/۳۲ سال) و در سال ۱۹۹۷ بر روی ۱۰۵۵ نفر (متوس سن ۹/۳۲ سال) درایران (تهران) میباشد . در این بررسی میزان شادی مردم ایران با در نظر گرفتن جنس،سن،درآمد و درجه تحصیلات مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت. این تحقیق علاوه بر نشان دادن ارتباط رضایت و خرسندی با دیگر ابعاد زندگی، لازم و ملزومات شادی و خوشحالی را نیز به دقت بررسی کرده و نتایج حاصله را با نتایج به دست آمده از تحقیق کلی اجتماعی (۱۹۹۴) که بر روی آمریکاییها ( متوسط سن ۵/۴۵ سال) انجام شده مقایسه میکند. اطلاعات به دست آمده نشان میدهد که در مقیاس وسیع ایرانیان،مردمانی شاد نیستند. علاوه بر آن سطح شادمانی آن ها نیز منعکس کننده جایگاه اجتماعی و وضعیت اقتصادی بیشتر جوامع در حال پیشرفت است. تغییرات جمعیتی نیز تأثیر چندانی بر شادمانی فرد ندارند. به نظر میرسد عواملی که بر شادمانی تأثیرگذار هستند در هر دو جامعه یکسانند اما درجه اهمیت این عوامل تفاوت زیادی در دو جامعه دارد .
جمع بندی