سرمایه گذاری های قابل توجه دولت در برنامه های اول و دوم و سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی برای مناطق حاشیه ای که جایگاه سکونت گروههای قومی کشور میباشند، در زمینه خدمات اساسی اجتماعی آموزش و بهداشت و اشتغالزایی موجب شد که محرومیت در مناطق حاشیه ای کشور کاهش یابد و این مناطق در فرایند توسعه ای درون زا قرار بگیرند.
با توجه به موضوع فوق مناطق حاشیه ای و دور افتاده کشور در برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی تحت عنوان مناطق کمتر توسعه یافته یا توسعه نیافته نامگذاری و راهکارها و مواد قانونی لازم برای تسریع در توسعه اینگونه مناطق در قانون برنامه سوم و همچنین قانون برنامه چهارم پیشبینی شده است .
افزون بر این مواد قانونی در برنامه چهارم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی ، راهکار های اجرائی مشخصی برای توسعه مناطق کمتر توسعه یافته کشور( که از نژادهای مختلف در آن مناطق سکونت دارند) پیشبینی شده که به صورت اولویت طرح هایی در دستور کار دولت نهم قرار گرفته است. و از طریق مراکز دولتی و یا با همکاری سازمانهای مردم نهاد در حال اجراست .
ایران در تلاشهای بینالمللی برای امحاء رژیم آپار تاید در آفریقای جنوبی مشارکت مؤثر نمود پس از آن نیز ایران بر فعالیتهای خودبرای مبارزه با کلیه اشکال سنتی ومعاصرنژادپرستی تبعیض نژادی و بیگانهستیزی ادامه داده است.تدابیر متخذه دولت برای منع فعل یا رویه تبعیض نژادی علیه افراد، گروه ها یا مؤسسات و تضمین اینکه تمامی مراجع عمومی وملی، محلی و دولتی طبق این تعهد عمل میکنند.
جمهوریاسلامی ایران معتقدبه ضرورت اجرایاعلامیهوبرنامه عملکنفرانسجهانی علیه نژادپرستی است و به فعالیتهای خود در سطوح ملی و بینالمللی جهت اجرای این مصوبات ادامه خواهد داد.
– به موجب ماده ۹ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران مقررات عهودی که بر طبق قانون اساسی بین کلیه مفاد کنوانسیون بینالمللی رفع کلیه اشکال تبعیض از جمله ماده ۴ آن بدون نیاز به قانونگذاری جدید در حکم قوانین داخلی کشور محسوب شده و در محاکم قابل استناد میباشد.
تدابیر متخذه برای عدم ارتکاب ، دفاع یا حمایت از تبعیض نژادی توسط اشخاص یا سازمانها
به منظور تعیین مجازات برای موارد مندرج در ماده ۴ کنوانسیون ، قانون مجازات منع تبعیض نژادی بر اساس نژاد و یا جنس و نفرت نژادی و تحریک به تبعیض بر اساس نژاد یا جنس از طریق یکی از وسایل تبلیغ عمومی علیه هر گروه که از حیث نژادی ، جنس و رنگ و قومیت متفاوت باشند و نیز هر نوع مساعدت منجمله کمک مالی به فعالیتهای تبعیض نژادی ممنوع است و مرتکب به حبس جنحه ای تا شش ماه محکوم خواهد شد مگر اینکه در عمل به موجب قوانین دیگر مستوجب مجازات شدیدتری باشد که در این صورت مجازات شدیدتر قابل اعمال خواهد بود.
– به موجب ماده ۲ این قانون «هر کس به منظور تبلیغ تبعیض بر اساس نژاد یا قوم و یا جنس و یا به منظور ایجاد نفرت یا دشمنی و یا به منظور ایجاد نفاق بر اساس نژاد و قوم و یا جنس جمعیتی تشکیل دهد یا اداره نماید به حبس جنحه ای از سه ماه تا یک سال محکوم می شود. مجازات قبول عضویت در جمعیت فوق حداقل مجازات مذکور خواهد بود.
عنوان این کنوانسیون خودبه نوعی دلالت بر پذیرش اصل قانونی بودن جرائم ومجازات هاداردزیرایک کنوانسیون بینالمللی سعی درجرم انگاری مینمایدکه تاکنون ازعرف های مسلم بینالمللی بوده است همچنین دربند الف ازماده نه کنوانسیون که مقررمیدارد : ( حق برخورداری از رفتارمساوی دربرابرمحاکم وسایرمراجعی که اجرای عدالت رادارند .) به یکی ازارکان اصل قانونی بودن جرائم ومجازات ها یعنی دادگاه صالح وتشریفات قانونی اشاره شده است.
ج: کنوانسیون محوکلیه اشکال تبعیض علیه زنان