گسترش کتابخانهها در سه اصل روابط عمومی، تبلیغات و ترویج است.۱۳۸۷سودابه شاپوریبازاریابی در کتابخانهها۱
دو معضل کسادی بازار کتاب عبارتند از:
- نبود یا کمی عادت به کتابخوانی در مردم
تورم و اثرات سوء آن بر قدرت خرید اقشار میانی و پایینی جامعه
۱۳۷۰حسن کیانیانجست و جویی در ریشه یابی کسادی بازار کتاب۲
- ادارات کل ارشاد باید به عنوان «مرکز پخش» عمل کنند و کتب را با شرایط مناسب در اختیار کتابفروشیهای مختلف حوزۀ خود بگذارند.
ادارات کل، رأساً اقدام به تأسیس فروشگاههای بزرگ کتاب نمایند.
۱۳۷۳حمید آیتیتوزیع کتاب، مشکلات و راهبردها۳تغییر در سیاستهای یارانهای دولت در حوزه نشر، تقویت زیرساختهای فرهنگی کشور بویژه در بخش کتابخانههای عمومی و کودکان و نوجوانان که به افزایش رغبت عامه مردم به کتابخوانی منجر میشود، بازنگری در روش های برگزاری نمایشگاههای ملی و بینالمللی، ایجاد تسهیلات ویژه برای تبلیغ و انتشار آگهیهای بازرگانی برای کتاب از سوی رسانه های همگانی و تشویق صاحبان صنایع به سرمایهگذاری در این بخش و استفاده از فرصتهای این حوزه برای تبلیغ کالاهای خود، و کاهش قیمت برای مصرف کننده میتواند در دراز مدت به رونق این بخش کمک کند.
۱۳۸۷لیلا مکتبی فردمروری بر بازاریابی کتاب در ایران و جهان۴
- موضوع امنیت و و حفظ حریم شخصی، از سوی دانشگاهها در سایر استانها بیش از دانشگاههای تهران مورد تأیید قرار گرفت.
۲- پاسخگویان در دانشگاههای سایر استانها بیش از پاسخگویان در دانشگاههای تهران، بر تسهیل روند انتخاب و دستیابی به کتاب تأکید نمودند.
۱۳۸۸محمود جعفر پور و حسین رحمان سرشتارائه یک مدل مفهومی از خرید اینترنتی کتاب و ارزیابی آن در دانشگاههای کشور۵
- طی ۲۴ سال گذشته یعنی سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۸۱، جمعاً ۲۴۹۵۳۳ عنوان کتاب در ایران منتشر شده و نشر کتاب در این مدت میانگین نرخ رشدی حدود ۲۲% داشته است.
مهمترین متغیر اثرگذار بر افت و خیزها و تحولات آمار نشر کتاب در ایران، تحولات اجتماعی ذکر شده که پس از انقلاب اسلامی در ایران رخ داده است.
۱۳۸۲علیرضا مهدیانی و حسن مرتضویسیمای نشر کتاب در ایران طی دو دهه اخیر۶از مجموع ۹۹۶ کتـــاب چاپ شده در این دو دوره، بیش از نیمی از آنهــا (۵۴/۵۹%= ۵۹۳ عنوان) به حــوزه کتابهای داستانی اختصاص دارد. در میان سایر آثار نیز ۲۱۸ عنوان (۸۹/۲۱%) کتابهای غیر داستانی، ۱۱۱ عنوان (۱۴/۱۱%) کتابهای آموزشی، ۴۶ عنوان (۶۲/۴%) شعر و ۲۸ عنوان (۸۱/۲%) کتابهای مخصوص اولیای تربیتی میباشد. ضمناً تنوع موضوعی آثار در دوره دوم بیشتر از دوره اول میباشد.۱۳۶۹وحید طوفانی اصلپایان نامه مقایسه کمی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دوره های ۱۳۴۵-۱۳۵۱و ۱۳۵۸- ۱۳۶۷۷
- از مجموع ۱۰۳۶۸ عنوان کتاب بررسی شده در این پژوهش، ۱۶۵ عنوان (۶/۱%) به کلیات، ۸۱ عنوان (۷۸%) فلسفه و روانشناسی، ۲۴۴ عنوان (۳۵/۲%) دین، ۱۶۵ عنوان (۶/۱%) علوم اجتماعی، ۱۸۱ عنوان (۷۴/۱%) زبان، ۱۱۵۵ عنوان (۱۴/۱۱%) علوم محض، ۳۰۲ عنوان (۹۱/۲%) علوم عملی، ۶۴۶ عنوان (۲۳/۶%) هنر و ورزش، ۶۱۳۵ عنوان (۱۷/۵۹%)ادبیات، و ۱۲۹۴ عنوان (۴۸/۱۲%) به تاریخ و جغرافیا اختصاص داشته است.
پایین بودن شمارگان نسبت به جمعیت، کم بودن تعداد عناوین غیر داستان، تمرکز در محل نشر کتابها، و حرفه ای نبودن ناشران این حوزه
۱۳۷۵میترا طاهری لطفیپایان نامه بررسی وضعیت کتابهای کودکان و نوجوانان ۱۳۵۷- ۱۳۷۱۸بیشترین عناوین کتابهای داستانی مربوط به سال ۱۳۷۴ با ۳۶۷ عنوان کتاب چاپ شده میباشد و کمترین عناوین کتابها (۱۳۴ عنوان) در سال ۱۳۷۳ چاپ شده است. گروه ج بیشترین عنوان (۲۹۱) و گروه الف کمترین عنوان (۸۳) را به خود اختصاص دادهاند.بیشترین گرایش موضوعی مربوط به داستانهای حیوانات و کمترین گرایش مربوط به داستانهای پریان، حماسی، انقلاب و سیرک میباشد. تعداد کتابهای تجدید چاپ و چاپ اول با هم برابر است که نشان دهنده رقم بالای کتابهای تجدید چاپی است.۱۳۷۸مهشید عبدلیبررسی وضعیت کتابهای داستانی کودکان در سالهای ۱۳۷۲-۹بیشترین عناوین کتابهای داستانی مربوط به سال ۱۳۷۴ با ۳۶۷ عنوان کتاب چاپ شده میباشد و کمترین عناوین کتابها (۱۳۴ عنوان) در سال ۱۳۷۳ چاپ شده است. گروه ج بیشترین عنوان (۲۹۱) و گروه الف کمترین عنوان (۸۳) را به خود اختصاص دادهاند.بیشترین گرایش موضوعی مربوط به داستانهای حیوانات و کمترین گرایش مربوط به داستانهای پریان، حماسی، انقلاب و سیرک میباشد. تعداد کتابهای تجدید چاپ و چاپ اول با هم برابر است که نشان دهنده رقم بالای کتابهای تجدید چاپی است.۱۳۷۸مهشید عبدلیبررسی وضعیت کتابهای داستانی کودکان در سالهای ۱۳۷۲-۹از مجموع ۵۱۷۱ عنوان کتاب داستانی منتشر شده در این سالها، بیشترین عناوین کتابهای داستانی کودکان مربوط به سال ۱۳۸۰ با ۱۸۴۴ عنوان و کمترین مربوط به سال ۱۳۷۷ با ۳۲۱ عنوان است. طی پنج سال مورد بررسی، داستانهای تخیلی با ۱۵۶۶ عنوان، ۶/۳۰% کل کتابهای داستانی کودکان را تشکیل میدادند و پس از آن داستانهای حیوانات با ۱۳۰۲ عنوان ، ۴/۲۵% از عناوین منتشر شده را به خود اختصاص دادهاند. داستانهای اجتماعی نیز با ۶۲۹ عنوان (۳/۱۲%) در مقام سوم اهمیت قرار دادند. همچنین، طی سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۰ داستانهای پهلوانی با ۵ عنوان (۱۰%)، داستانهای روانشناسی با ۶ عنوان (۱۲%) و داستانهای عرفانی با ۸ عنوان (۱۶%) کمترین عناوین منتشر شده را داشتند. انتشار کتابهای داستـانی در کل سالهای مورد مطالعــه، از میزان همبستگی مستقیم و معناداری برخــوردار بوده است.۱۳۸۳مهشید عبدلیگرایشهای موضوعی کتابهای داستانی کودکان۱۰
- حوزه موضوعی دین، کودک و نوجوان و ادبیات بیشترین کتابهای منتشر شده را به خود اختصاص دادهاند.
از نظر تألیف و ترجمه، آمارها وضعیت مطلوب تألیف نسبت به ترجمه را نشان میدهد.
۱۳۸۷مطلبیسیمای نشر کتاب در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی۱۱کیفیت نسبت به کمیت استراتژی مهمتری در صنعت نشر است.۲۰۰۲توماس ولانتشار برای سود۱۲ثبات مدیریت نشر، از عوامل اصلی موفقیت یک کتاب است.۱۹۹۰جویس استنجروقتی کتاب فروش نمیکند مقصر کیست؟۱۳ایجاد کتابفروشی های زنجیره ای با خدمات رفاهی مانند کافی شاپ در فروشگاههای کتاب۲۰۰۰اودری فرانسیسفروش کتاب و رفتار مصرف کننده۱۴
کتابهای مذهبی بیشترین و کتابهای با موضوع کلیّات کمترین حجم انتشار را تشکیل دادهاند. انتشار کتابهای کودکان و نوجوانان در حال گسترش و افزایش است و کتابهای علمی و تحقیقاتی کمتر در خود کشور منتشر شده و بیشتر، از سایر کشورها به کنیا وارد میشوند.
صنعت نشر کنیا باید به سوی مستقل شدن پیش برود و راهکارهایی برای دسترسی به این هدف ذکر شده که عبارتند از:
– توجه به وضعیت موجود و استفاده از حداکثر توان و قابلیت های داخل کشور جهت بهبود وضعیت فعلی.
– مشارکت دولت در جهت بهبود وضعیت فعلی و وضع قوانین و مساعد کردن محیط و کاهش قیمت کاغذ.