درهمین سال در ارتباط با جرم سرقت در فصل زمستان در دی ماه ٢٠ مـورد، در بهمن ماه ٢١ و در اسفند ماه ٢۵ مورد سرقت در شهر سنندج واقع شده است؛ حال آنکه در تیر ماه این آمار ٨ فقره، در مرداد ماه ٩ فقره و در شهریور ماه ١٠ فـقره بوده است. در مورد آثار درجه ی حرارت بر خـشونت، شواهد محکمی در دست است؛ «آندرسون» با مروری بر پژوهش های میدانی و آزمایشگاهی به این نتیجه رسید که برخلاف آنکه داده های آزمایش با هم همسو نبوده اند، اما تمامی پژوهش های میدانی نشان دادهاند که در نواحی گرم تر و همچنین در سال ها، فصل ها، ماه ها و روزهای گرم تر، تعداد قتل، تـجاوز، آشوب و ضرب و جرح زنان بیشتر بوده است؛ در همین زمینه نتایج مشابهی هم در مـورد آلودگی هوا بر اساس شاخص سطح اوزون به دست آمد. در حالی که بخشی از آثار تغییرات هوا ممکن است به واسطه ایجاد تغییرات در تماس های اجتماعی، فرصت های پرخاشگرایانه را افزایش دهند؛ اما به هر حال شواهد حاکی از تأثیرات این تغییرات بر سطح فردی، مانند افزایش عاطفه ی منفی یا برانگیختگی نامتناسب هستند (دادستان، ۱۳۸۶، ۱۹۳).کشور ما، با توجه به آنکه در یکی از نقاط گرم و خشک دنیا واقع شده است، در این زمینه مستعد به حساب می آید. داغ ترین نقاط جهان در سال های ٢٠٠۴و ٢٠٠۵ میلادی در دشت کویر ایران به ثبت رسیده اسـت. دو سوم نواحی کشور ما در ناحیه ی گرم و خشک واقع شده است؛ در این نواحی میزان گرما بالا، و میزان بارش و رطوبت هوا پایین است.همه ی ما این امر را تجربه کرده ایم که در شرایط هوای گرم و نامساعد از آستانه ی تحمل کمتری برخوردار بوده ایم؛ و با اندک تحریکی از کوره دررفته ایم. این حالت به دلیل ارتباط میان گرما و کاهش حد آستانه ای تحمل بدن است. در روزهای گرم تابستان بارها شاهد آن بوده ایم که دو راننده ، بر سر یک بی احتیاطی جزئی و یا رعایت نکردن قانونی کم اهمیت با یکدیگر درگیری لفظی و گاهی فیزیکی پیدا کردهاند. قابل ذکر است حالت های مذکور در اطفال و نوجوانان به دلیل آستانه تحمل کمتر از بزرگسالان تشدید می شود (همان، ۲۰۰).
۳ -۳ -۲ -۲٫ رابطه میان محیط خانوادگی و گرایش به پرخاشگری
امروزه کلیه ی دانشمندان و محققان معتقدند که خانواده یکی از مؤثرترین محیط هایی است که به خوبی قادر است روی اعضای خود اثرات مطلوب یا نامطلوب بگذارد؛ و رفتار و کردار آن ها را پایه گذاری کند؛ و در نتیجه از آن ها انسان هایی خوب و یا تباه شده آفریده، تـحویل اجتماع دهـد. جامعه شناسان خانواده را یکی از شالوده های اساسی حیات اجتماعی به شمار می آورند و آن را آیینه ی تمام نمای اجتماع می دانند. «پاسی» در حالی که اهمیت خاصی برای خانواده قائل است، می نویسد که خانواده اولین جایی است که جامعه از آن جا معاش خوب یا بد خود را برای تغذیه به دست می آورد؛ دکتر «کور» مانند پاسی ضمن اشاره به اهمیت خانواده، آن را اولین محل جمعی میداند که فرد برحسب خواسته های آن شکل گرفته و رشد میکند؛ زیرا بر روی ارگانیسمی اثر می گذارد که کاملا آماده است تغییر شکل بدهد (مظلومان، ۱۳۵۴، ۶).
تمامی روان شناسان بدون استثنا اهمیت فراوانی برای دوره ی کودکی انسان قائل بوده و پرورش اولیه ی کودک را پایه و اساس زندگی وی در دوره جوانی، بلوغ و کهولت میدانند؛ آنان معتقدند که پرورش امیال عاطفی کودک در سنین اولیه ی زندگی تأثیر بسیار مهمی در تعدیل غریزههای وی و ارتباط بعدی او با دیگران خواهد داشت.
۳ -۳ -۳ . عوامل اجتماعی
در بررسی عوامل گرایش به پرخاشگری در کودکان و نوجوانان، به عنوان یک پدیده اجتماعی، به علل اجتماعی انحرافات می پردازیم. به هر حال، عوامل متعددی در این زمینه نقش دارند که در اینجا به برخی از آن ها اشاره میگردد.
۳ -۳ -۳ -۱٫ طرد اجتماعی
چگونگی برخورد دوستان، افراد فامیل و همسایگان با فرد بزهکار، در نوع نگاه متقابل وی با دیگران تأثیر بسزایی دارد. در مجموع، اگر این برخوردها قهرآمیز و به صورت طرد فرد از محیط اجتماعی باشد، جدایی وی از جامعه سرعت بیشتری مییابد. این نوع برخورد، همواره به عنوان هزینه ارتکاب هر جرمی مدّنظر است. علاوه بر این، کودکان و نوجوانانی که دارای منزلت و پایگاه اجتماعی پایینی هستند و یا از نقص عضو، بیماری جسمی، روحی، و مشاغل پایین خود یا والدین شان رنج میبرند، نیز از سوی افراد جامعه مورد بی مهری قرار گرفته و ناخواسته طرد میشوند. این گونه افراد برای جبران این نوع کمبودها، و شاید هم برای رهایی از این گونه بی مهری ها و معضلات، دست به ارتکاب جرایم و انواع انحرافات اجتماعی میزنند (عبدی، ۱۳۷۱، ۴۵۵).
۳ -۳ -۳ -۲٫ فقر و مشکلات معیشتی
در میان علل و عوامل پیدایش بزهکاری و ارتکاب انحرافات اجتماعی، عامل فقر و مشکلات معیشتی و اقتصادی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. عدم بضاعت مالی مکفی خانواده ها و ناتوانی در پاسخگویی به نیازهای طبیعی و ضروری مانند فراهم ساختن امکان ادامه تحصیل حتی در مقطع متوسطه، تأمین پوشاک مناسب، متنوع و متناسب با سلیقه و روحیه آنان و… زمینه ساز بروز دل زدگی، سرخوردگی، ناراحتی های روحی، دل مشغولی، افسردگی و انزواطلبی را در فرزندان فراهم میسازد.
این امر موجب می شود تا این افراد برای التیام ناراحتی های ناشی از مشکلات خود از طریق مستقیم و یا غیرمستقیم، به اقداماتی دست بزنند و خود درصدد حل مشکل خویش برآیند. در نتیجه، بسیاری از این افراد برای رهایی از بند گرفتاری ها، دست به ارتکاب اعمال ناشایست میزنند.
از سوی دیگر، امروزه فشارها و مشکلات اقتصادی، احتمال دو شغله بودن یا اشتغال نان آوران خانواده در مشاغل کاذب یا غیر مجاز را افزایش داده است. همین مسئله منجر به کم توجهی آنان نسبت به نیازهای کودکان و نوجوانان، رفع مشکلات روحی و روانی و تربیت صحیح و شایسته آن ها گردیده است. در این زمینه، انعکاس شرایط افسانه ای برخی زندگی ها و نمایش فاصله های طبقاتی توسط رسانه ها نقش مؤثری در ازدیاد این مشکل دارند (نجفی ابرندآبادی، ۱۳۷۰، ۲۲۲).
در یک پژوهش صورت گرفته در استان قم در ارتباط با علل و عوامل سرقت در میان جوانان قمی، سارقان مورد مطالعه چنین پاسخ دادهاند:
«اگر شغل مناسبی داشتم»؛ «اگر از نظر مالی بی نیاز بودم» و «اگر مسکن مناسبی داشتم» دست به سرقت نمی زدم (فولادی، ۱۳۸۲، ۱۷۴).