بین دو متغیر بدون توجه به نوع صنعت رابطه معنیداری وجود دارد.
ثقفی و کردستانی
۱۳۸۳
بررسی و تبیین رابطه بین کیفیت سود و واکنش بازار به تغییرات سود نقدی
واکنش بازار به تغییرات سود نقدی و تغییرات سود غیرمنتظره مثبت و از نظر آماری معنیدار است.
بر مبنای کیفیت سود مبتنی بر رابطه سود و جریان نقدی عملیاتی، واکنش بازار به کاهش سود نقدی شرکتها مطابق با پیش بینی مثبت است.
بر مبنای کیفیت سود مبتنی بر پایداری سود، واکنش بازار به افزایش سود نقدی شرکتها بر خلاف پیشبینیمثبت است.
بنابرین سود نقدی اطلاعاتی درباره ارزش شرکت فراهم می کند.
عامری
۱۳۸۶
سیاست تقسیم سود و عوامل مؤثر بر آن در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار و رابطه آن با کیفیت سود
شرکتهای بزرگتر سود بیشتری تقسیم میکنند. در مورد آزمون رابطه بین کیفیت سود و تقسیم سود، وی نتیجه گرفت که هر چه کیفیت سود بالاتر، اقلام تعهدی کمتر و جریانهای نقد بالاتر باشد، نسبت تقسیم سود هم بیشتر است.
تهرانی و ذاکری
۱۳۸۸
بررسی رابطه بین کیفیت سود و سود تقسیمی در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران
شرکتهایی که سود پرداخت میکنند از پایداری سود بیشتری در دوره های آتی برخوردارند و همچنین این اثر برای شرکتهای با نسبت توزیع بالاتر، بیشتر مشخص میگردد.بدین ترتیب سود تقسیمی حاوی اطلاعاتی درباره کیفیت سودهای گزارششده است.
علوی طبری و همکاران
۱۳۸۸
رابطه کیفیت سود و سود تقسیمی در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران
نتایج نشان میدهد با معیار تجدید ارائه صورت سود و زیان، شرکتهایی که کیفیت سود بالاتر دارند سود تقسیمی را در زمان مقرر پرداخت نمیکنند؛ با معیار وجود اقلام استثنائی، شرکتهایی که فاقد اقلام استثنائی هستند، کیفیت سود بالاتری دارند و سود تقسیمی بیشتری پرداخت میکنند و برعکس ، و هیچکدام از چهار معیار کیفیت سود با تغییرات سود تقسیمی رابطه معنادار ندارند.
در مورد موضوع کیفیت سود و سود تقسیمی تحقیقات زیادی در ایران انجامشده است که به بعضی از آن ها اشارهشده است. اما این تحقیق در مقایسه با سایر تحقیقات مشابه انجامشده در این حوزه دارایتفاوت بارزی است: در حالی که در تمامی تحقیقات انجام گرفته در داخل کشور به بررسی رابطه بین وضعیت تقسیم سود و کیفیت گزارشگری مالی پرداختهاند، در هیچ یک از این تحقیقات رابطه بین تقلب در گزارشگری مالی و سیاستهای تقسیم سود مطالعه نشدهاست. تحقیق پیش رو با تمرکز بر شرکتهایی که صورتهای مالی خود را تجدید ارائه کرده اند، و با طبقه بندی این شرکتها در دو گروه متقلبانه و یر متقلبانه این فرصت را ایجاد نمودهاست تا سیاستهای تقسیم سود را شرکتهایی که در گزارشگری مالی خود مرتکب تقلب مالی شدهاند بررسی شود. هر چند در برخی تحقیقات انجام شده از معیار تجدید ارائه به عنوان نشانهای از بی کیفیتی سود و گزارشگری مالی استفاده شدهاست و تجدید ارائه در تحقیق حاضر نیز مبانی اصلی تشخیص گزارشگری مالی متقلبانه است، با این وجود، همان گونه که پیش از این نیز بیان شد، در این تحقیق به انگیزه های منتج به تجدید ارائه صورتهای مالی توجه شده و تنها آن دسته از تجدید ارائههایی متقلبانه در نظر گرفته شدهاند که ناشی از انگیزه های فرصتطلبانه مدیریت باشد. موضوعی که در تمامی تحقیقات پیشین به آن توجه نشدهاست.
۲-۱۲ خلاصه فصل
در این فصل ابتدا در خصوص هدف گزارشگری مالی، سود و کیفیت سود توضیحاتی ارائه شد. سپس معیارها و روشهایاندازهگیری آن، تقسیم سود ونظریههای مربوطه مطرح شد. در نهایت تحقیقات انجامشده در زمینه کیفیت گزارشگری مالی و سود تقسیمی در داخل و خارج کشور مورد بررسی قرار گرفت.
فصل سوم: روش تحقیق
روش تحقیق
-
- مقدمه
-
- روش تحقیق
-
- فرضیههای تحقیق
-
- مدل مورد استفاده برای آزمون فرضیهها
-
- اندازهگیری متغیرهای تحقیق
-
- متغیرهای وابسته
-
- متغیرهای مستقل
-
- متغیرهای کنترلی
-
- جامعه و نمونه آماری
-
- قلمرو تحقیق
-
- جمع آوری داده های تحقیق
-
- روش تجزیه و تحلیل داده ها
-
- نحوه نتیجهگیری در خصوص فرضیه های تحقیق
-
- فرضیات مدل رگرسیون لوجستیک
- خلاصه فصل
۳-۱ مقدمه
تحقیق فرایندی است منظم که از طریق آن میتوان پاسخهایی برای سؤالات مطرحشده پیرامون موضوع تحقیق به دست آورد (نادری و نراقی، ۱۳۷۸).روش پژوهش مجموعهای از قواعد، ابزار و راههای معتبر (قابل اطمینان) و نظامیافته برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی به راه حل مشکلات است (عزتی، ۱۳۷۶).
هدف از انجام هر تحقیق کشف یک واقعیت است. این واقعیت با کاوش و روشنگری روابط منطقی مربوط به ویژگیهای اجرایی موضوع تحقیق حاصل میگردد. بنابرین هر پژوهشگر پس از تعیین موضوع باید به گزینش روش تحقیق بپردازد (خدابخشی، ۱۳۸۶).
در این فصل به روششناسی تحقیق، فرضیهها، تعیین جامعه آماری، تعداد نمونه و روش جمع آوری اطلاعات پرداخته میشود.
۳-۲ روش تحقیق
در هر تحقیق ابتدا باید ماهیت، اهداف، و دامنه آن مشخص شود تا بتوان با بهره گرفتن از قواعد و ابزار و راههای معتبر به واقعیتها دست یافت. فرایند تحقیق، فرایندی است که طی آن محقق میکوشد با پردازش عملی و منظم درون دادها، فرضیههای خود را به بوته آزمایش بسپارد (خاکی، ۱۳۷۸).
به طور کلی تحقیقات را میتوان به دو دسته کاربردی و توصیفی تقسیم کرد. تحقیقات توصیفی، آن چه را که هست توصیف و تفسیر میکند و به شرایط یا روابط موجود، عقاید متداول، فرایندهای جاری، آثار مشهود یا روندهای در حال گسترش توجه دارد. به عبارت دیگر توجه این تحقیقها در درجه اول به زمان حال است؛ هر چند غالباً رویدادها و آثار گذشته را نیز که به شرایط موجود مربوط میشوند، مورد بررسی قرار میدهد.
تحقیقات کاربردی، تحقیقاتی است که نظریه ها، قانونمندیها، اصول و فنونی که در تحقیقات پایه تدوین میشوند را برای مسایل اجرایی و واقعی به کار میگیرد. این تحقیقات بیشتر بر موثرترین اقدام تأکید دارند و علتها را کمتر مورد توجه قرار میدهند. این تأکید بیشتر به واسطه آن است که تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد عملی دانش هدایت میشود(خاکی، ۱۳۷۸).
تحقیق حاضر مطالعهای کاربردی با تأکید بر روابط همبستگی و تحلیلیاست. این تحقیق را از آن جهت میتوان کاربردی نامید که با تعیین روابط بین گزارشگری مالی متقلبانه و سیاستهای تقسیم سود، به سرمایهگذاران در پیشبینی سودهای آتی، تعیین ارزش شرکت و در نتیجه تصمیمگیری در مورد سرمایهگذاری و نیز به مدیریت در تصمیمگیری به منظور تعیین یا تغییر سیاست تقسیم سود کمک میکند.
۳-۳ فرضیههای تحقیق
فرضیه عبارت است از حدس یا گمان اندیشمندانه درباره ماهیت، چگونگی و روابط بین پدیدهها، اشیاء و متغیرها، که به محقق در تشخیص نزدیکترین و محتملترین راه برای کشف مجهول کمک میکند(حافظ نیا، ۱۳۸۰).