- عدالت مراوده ای[۲۸]: عدالت مراوده ای شامل روشی است که عدالت سازمانی توسط سرپرستان به زیردستان منتقل می شود. این نوع عدالت مرتبط با جنبه های فرایند ارتباطات (همچون ادب،صداقت و احترام) بین فرستنده وگیرنده عدالت است. به خاطر اینکه عدالت تعاملی توسط رفتار مدیریت تعیین می شود، این نوع عدالت مرتبط با واکنشهای شناختی، احساسی و رفتاری نسبت به مدیریت یا به عبارت دیگر سرپرست است (حقیقی و همکاران،۱۳۸۸ : ۸۴).
۱-۵-۳) فرسودگی شغلی
فرسودگی شغلی عبارت است از حالتی از خستگی جسمی،هیجانی و ذهنی که به دلیل فشار مداوم و مکرر هیجانی ناشی از برخورد و بلند مدت با مراجعان به وجود می آید. مسئله فرسودگی شغلی را نخستین بار فریدنبرگر[۲۹](۱۹۷۴) تعریف نمود و پس از آن بسیاری از نویسندگان آن را به دقّت مورد مطالعه قرار دادند(رشیدی ،تیموری نصب و احرامی،۱۳۸۸: ۴۹). فرسودگی شغلی متشکل از سه بعد خستگی عاطفی ، مسخ شخصیت و کاهش عملکرد فردی میباشد که در نتیجه عوامل فشارزای محیطی به وجود می آید.
-
- خستگی عاطفی[۳۰]: خستگی عاطفی نشان دهنده احساس خستگی و تحلیل منابع هیجانی فرد در اثر کار با افراد است که ناشی از تأثیر زیاد استرس فردی در فرسودگی است(فهیم نیا و همکاران،۱۳۹۰: ۱۸).
-
- نگرش منفی[۳۱]: نگرش منفی(مسخشخصیت)بهواکنشهایمنفیوعیب جویانهبه سایر افراد در محیط کار اشاره دارد و نشاندهندهبینفردیبودنفرسودگیشغلی است(فهیم نیاو همکاران،۱۳۹۰: ۱۸) . مارو[۳۲] در بازنگری تعدادی از مطالعات مربوط به فرسودگی معتقد است که مسخ شخصیت معمولا بعد از خستگی عاطفی روی میدهد و در واقع نوعی پاسخ مستقیم به استرس شغلی است.به عبارت دیگر مسخ شخصیت به پاسخهای غیر احساسی،نامربوط و خشن نسبت به مراجعین(خدمات گیرندگان) و همکاران و… با سندرم فرسودگی احساسات منفی و نگرش های منفی همراه با سرزنش دیگران اطلاق می شود(پرداختچی و همکاران۱۳۸۸: ۲۸).
- کاهش عملکرد فردی[۳۳]: کاهشعملکردفردیبهکاهشاحساسشایستگی،کاهشاحساس کارآمدی و عدم رضایت از عملکرد فردی اشاره می کند که فردتمایلداردتا خود را به طور منفی ارزیابی کند، از خود احساس ناراحتی می کند و از عملکرد خود راضی نیست(فهیم نیا و همکاران،۱۳۹۰: ۱۸).
فصل دوم
ادبیات موضوع و پیشینه تحقیق
مقدمه
رقابت جهانی اهمیت نظریه ها از قبیل نوآوری، پاسخی انعطافپذیر به هر تغییر مداوم را پررنگ می کند.سازمانها در طلب مکانهای جدید برای مزیت رقابتی پایدار هستند.منابع انسانی یکی از عوامل بسیار مهم در ایجاد مزیت است که نمیتواند به راحتی توسط رقبا تقلید شود و برای هر سازمانی معین است.رفتارهای کاری مانند رفتارهای شهروندی سازمانی توجه زیادی را میطلبند چون آنها به فعالیتهای اثربخش سازمانی کمک میکنند. ، برای دست یافتن به سازمانی اثربخش در آغاز، رفتارهای شهروندی سازمانی به عنوان رفتارهای کاری که احتیاطی هستد مشخص میشوند. مثالهای رفتار شهروندی شامل: کمک به همکاری که غایب است، داوطلبانه وظایف اضافی انجام دادن، به صورت مشتاق شرکت را در مأموریتهای عمومی نشان دادن ، فعالیت در راه هایی که اصول اخلاقی را بهبود دهد و تعارض بین شخصی غیر مفید را حل کردن است(ارکوتلو،۲۰۱۱: ۵۳۲). محققان مطالعات زیادی جهت علّتهای تصمیم کارکنان در به جاآوردن رفتار شهروندی سازمانی انجام داده اند. این مطالعات نوعاً رویکرد تغییر اجتماعی در هر کارمند را نشان میدهد، تعهد به سازمان بر اساس باورهای آنان از تعهد سازمان به آنان است. (ارکوتلو،۲۰۱۱: و۵۳۳).
خستگی مفرط ، یک خطر شغلی جدی است، زیرا با کارگریزی،جابجایی شغلی،عملکرد ضعیف و تحلیل سلامت ارتباط دارد.عوامل تنشزای شغلی و سختی و فشار کار بر کارکنان منجر به کاهش عملکرد شغلی و مشکلات روانی – اجتماعی و در نتیجه ایجاد فرسودگی شغلی در کارکنان می شود.
۲-۱) مبانی نظری
۲-۱-۱) رفتار شهروندی سازمانی
۲-۱-۱-۱) تعاریف رفتار شهروندی سازمانی
هر چند واژه رفتار شهروندی سازمانی اولین بار به وسیله بتمن و ارگان [۳۴] مطرح گردید ولی این مفهوم از نوشتارهای بارنارد [۳۵] در مورد تمایل به همکاری و مطالعات کتز وکان[۳۶] در مورد عملکرد و رفتارهای خودجوش[۳۷] و فراتر از انتظارات نقش[۳۸] ناشی شده است(رامین مهر و همکاران،۱۳۸۸: ۶۸) . اصطلاح رفتار شهروندی سازمانی به فعالیتها و رفتارهای اضافیکارکناناطلاقمیگرددکهاثربخشیسازمانی را بهبودمیبخشد(نجات،کوثر نشان و میرزاده،۱۳۸۸: ۷۴). این تعریف بر سه ویژگی اصلی رفتار شهروندی تأکید دارد:اوّل اینکه این رفتار داوطلبانه و اختیاری است؛یعنی نه یک وظیفه از پیش تعیین شده است و نه بخشی از وظایف رسمی فرد است. دوم اینکه مزایای این رفتار، جنبه سازمانی دارد به این معنا که این رفتار کارکرد کارآمد سازمان را اشاعه میدهد و ویژگی سوم این است که به صراحت یا به طور مستقیم در نظام رسمی پاداش ارج داده نمی شود(فانی،دانایی فرد و زکیانی،۱۳۹۲: ۱۳۶).
جدول۲-۱ :رفتار شهروندی سازمانی از دیدگاه محققان
۱
مورمن و بلکلی[۳۹]
۱۹۹۵
رفتار شهروندی سازمانی ، شامل رفتارهایی است که برای سازمان مفید بوده ولی به عنوان بخشی از عناصر اصلی شغل در نظر گرفته نشده است . این رفتارها اغلب از طرف کارکنان به منظور حمایت از منابع سازمانی صورت می گیرند و ممکن است به طور مستقیم نیز منافع شخصی خاصی را به دنبال نداشته باشند(هوسام و ابوالانیان ،۲۰۰۸: ۷۳).
۲
مک نیلی و مگ لینو[۴۰]
۱۹۹۴
رفتار شهروندی سازمانی بسته به نوع استفاده و به کارگیری آن،به دو دسته تقسیم می شود. دستهای از رفتار شهروندی سازمانی که فقط به کمک و یاری به افراد مرتبط می شود(برای نمونه،یاری و کمک به یک همکار)و دستهای دیگر از رفتارهای شهروندی،که صرفاً به یاری و مساعدت خود سازمان مرتبط می شود(برای نمونه،ارائه پیشنهاد جهت بهبود امور)(فرخ نژاد،سلیمی و فدائیان،۱۳۹۰: ۷۸).
۳