جدول۲- ۱: مقایسه معیارهای نوین و سنتی عملکرد ۳۱
جدول۲- ۲: سنجه های منظر یادگیری و رشد ۴۷
جدول۲- ۳: سنجه های منظر فرایندهای داخلی ۴۸
جدول۲- ۴: سنجه های منظر مشتری ۴۸
جدول۲- ۵: سنجه های منظر مالی ۴۹
جدول۲- ۶: نقاط قوت و ضعف مدل BSC با توجه به اصول و پیش فرض های مدل ۶۴
جدول۲- ۷: نقاط قوت و ضعف مدل BSC با توجه به معیار ساختار ۶۵
جدول۲- ۸: نقاط قوت و ضعف مدل BSC با توجه به معیار کارآمدی در اجرا ۶۵
جدول۲- ۹: نقاط قوت و ضعف مدل BSC با توجه به معیار کارآمدی در اجرا ۶۶
جدول۲- ۱۰: نقاط قوت و ضعف مدل BSC با توجه به معیار پشتوانه علمی اجرایی: ۶۷
جدول ۳- ۱: ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه ۹۱
جدول ۴- ۱میزان فراوانی جنسیت پاسخگویان ۹۵
جدول ۴- ۲میزان فراوانی سطح تحصیلات پاسخگویان ۹۶
جدول ۴- ۳میزان فراوانی وضعیت سن پاسخگویان ۹۷
جدول ۴- ۴میزان فراوانی وضعیت سابقه کار ۹۸
جدول ۴- ۵آزمون کولموگروف-اسمیرنوف ۹۹
جدول ۴- ۶شاخص های مرکزی و پراکندگی گویه های متغیر فرایند داخلی ۱۰۰
جدول ۴- ۷آزمون تی گویه های متغیر فرایند داخلی ۱۰۱
جدول ۴- ۸شاخص های مرکزی و پراکندگی گویه های متغیر رشد و یادگیری ۱۰۲
جدول ۴- ۹آزمون تی گویه های متغیر رشد و یادگیری ۱۰۳
جدول ۴- ۱۰شاخص های مرکزی و پراکندگی گویه های متغیر مشتری ۱۰۴
جدول ۴- ۱۱آزمون تی گویه های متغیر مشتری ۱۰۵
جدول ۴- ۱۲شاخص های مرکزی و پراکندگی گویه های متغیر مالی ۱۰۷
جدول ۴- ۱۳آزمون تی گویه های متغیر مالی ۱۰۸
جدول ۴- ۱۴آزمون تی متغیرها ۱۰۹
جدول ۴- ۱۵آزمون تی فرضیه اصلی ۱۱۱
جدول ۴- ۱۶آزمون تی مستقل ۱۱۲
چکیده
بهبود مستمر عملکرد سازمانها، نیروی عظیم همافزایی ایجاد میکند که این نیروها میتواند پشتیبان برنامه رشد و توسعه و ایجاد فرصتهای تعالی سازمانی شود. بنابرین این تحقیق در صدد است که وضعیت موجود در سازمان تربیت بدنی دو استان مرکزی و قم را بر اساس ویژگی کارت امتیازی متوازن مورد بررسی قرار دهد. تحقیق حاضر از نوع جهتگیری ترکیبی از تحقیق کاربردی و بنیادی میباشد. نوع مطالعه از نوع توصیفی – پیمایشی میباشد. حجم نمونه تحقیق بعد از تعیین تعداد جامعه مدنظر یعنی کلیه افراد شاغل در سازمان تربیت بدنی استان مرکزی با استان قم به تعداد ۲۵۶ نفر، از طریق نمونه گیری کوکران ۱۵۴ نفر تخمین زده شد. در این تحقیق از پرسشنامهای که دارای ۳۲ گویه در طیف ۵ درجه ای (خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم) استفاده شده است تا از طریق این ابزار و داده های حاصل از آن به بررسی وضعیت فعلی عملکرد سازمان تربیت بدنی استان مرکزی و استان قم با بهره گرفتن از روش کارت امتیازی متوازن و مقایسه وضعیت در این دو شهر پرداخته شود. به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t ساده و t مستقل استفاده شده است. پس از پردازش داده ها توسط نرم افزارهای آماری spss، نتایج تحقیق نشان داد، که ارزیابی عملکرد از منظر مالی، منظر مشتری، فرایند داخلی و رشد و یادگیری روش BSC برای سازمان تربیت بدنی استان مرکزی و استان قم وجود دارد. در نهایت این نتایج تحقیق حاکی از این است ، ارزیابی عملکرد با بهره گرفتن از روش BSC برای سازمان تربیت بدنی استان مرکزی و استان قم وجود دارد که با توجه به سطح معنی داری گزارش شده در مورد متغیرهای فرایند داخلی و رشد و یادگیری و مشتری و کارت امتیازی متوازن از میزان ۰٫۰۵مشخص شد، تفاوت معناداری میان متغیرهای مذکور در تربیت بدنی استان مرکزی و استان قم وجود ندارد. در متغیر مالی به علت کوچکتر بودن سطح معنی داری از میران ۰٫۰۵ و منفی بودن تفاوت میانگین برتری با استان مرکزی میباشد.
واژگان کلیدی: کارت امتیازی متوازن، ارزیابی عملکرد.
فصل اول
کلیات تحقیق
۱-۱ مقدمه
اندازه گیری عملکرد از جمله بهترین راههای به دست آوردن اطلاعات برای تصمیم گیری در سازمانها است. بین سالهای ۱۸۵۰ تا ۱۹۷۵ سازمانها میتوانستند تنها با تصمیم گیری بر اساس اندازه های مالی به موفقیت خود اطمینان داشته باشند، ولیکن با افزایش رقابت در بازارها، مدیران علاوه بر اندازه های مالی نیازمند آگاهی از سایر جنبه های عملکرد سازمان نیز میباشند. بدین منظور بسیاری از سازمانها اندازههایی را که بیانگر وضعیت سلامت سازمانشان است، گسترش دادهاند. این اندازهها کمک خواهند نمود تا عملکرد و تلاش های بهبود فرایند در مسیر خود هدایت شوند. به منظور ایجاد و به کارگیری این اندازهها روشهای مختلفی توسعه یافتهاند که از آن جمله میتوان، به کارت امتیازی متوازن اشاره کرد. (علی بابایی، ۱۳۸۳)
روش کارت امتیازی متوازن[۱] برای به وجود آوردن این اندازهها و استفاده از نشانگرهایی برای اندازهگیری عملکرد و سلامت سازمان با در نظر گرفتن نکات عنوان شده توسعه یافته است. برای این منظور نیاز به یک سیستم اندازه گیری عملکرد[۲] میباشد که بر مبنای استراتژی[۳]، عملکرد کلیه اجزاء سازمان را به طور پیوسته تحت کنترل و نظارت در آورده و آن را با برنامه ها و اهداف سازمان مقایسه کند تا بتواند امور را، بهتر و اثربخشتر مدیریت کرده، میزان موفقیت، خروجی کار و پیشرفت، در بهبود[۴] عملکرد سازمان و در نتیجه انگیزه و فرصت لازم را برای ارتقاء عملکرد سازمان فراهم می نماید. (قنبرزاده، ۱۳۹۱)
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا، این تحقیق به مقایسه عملکرد سازمان تربیت بدنی استان مرکزی با استان قم با بهره گرفتن از روش کارت امتیازی متوازن می پردازد. این فصل در ادامه به تشریح و بیان مسئله، اهمیت و ضرورت موضوع و اهداف خاص و کاربردی تحقیق، سوالها و فرضیه های تحقیق، قلمرو مکانی و زمانی تحقیق می پردازد.
۱-۲ بیان مسئله
در عصر کنونی تحولات شگرف دانش مدیریت وجود نظام ارزیابی را اجتنابناپذیر نموده است ؛ به گونهای که فقدان نظام ارزیابی در ابعاد مختلف سازمان را، اعم از ارزیابی در استفاده از منابع و امکانات، کارکنان، اهداف و استراتژیها؛ به عنوان یکی از علائم بیماریهای سازمان قلمداد مینمایند. ( عزمی ، ۲۰۱۱).[۵]