بنابرین جهت بررسی روایی باید به این سوال پاسخ داد که آیا ابزار ، آنچه را باید اندازه بگیرد ، اندازه گرفته است ؟ جهت پاسخ به این سوال با بهره گیری از نظرات چند نفر از اساتید و متخصصین، سوالات آزمون مورد بررسی قرار گرفت و ابهامات آن برطرف گردید ، که این امر بیانگر روایی محتوایی قابل قبول آزمون میباشد .
۳-۷-۲- پایایی
پایایی یکی از ویژگیهای فنی ابزار اندازه گیری است و با این امر سر و کار دارد که ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست میدهد که این ابزار به دقت ، اعتماد پذیری ، ثبات یا تکرار پذیری نتایج آزمون اشاره دارد . به عبارت دیگر ضریب پایایی نشانگر آن است که تا چه اندازه ابزار اندازه گیری ویژگیهای با ثبات آزمودنی و یا ویژگیهای متغیری را می سنجد .
با بهره گرفتن از داده های به دست آمده از این پرسش نامهها به کمک نرم افزار آماری SPSS میزان ضریب اعتماد روش آلفای کرونباخ استفاده شد که در مجموع کل پرسشنامه دارای آلفای کرونباخ ۸۹٫۶%میباشد که بیانگر ثبات و همسانی درونی پرسش نامه میباشد. برای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ ابتدا باید واریانس نمرههای هر زیر مجموعه سؤالهای پرسشنامه و واریانس کل را محاسبه کرد.
۳-۸- میزان آلفای کرونباخ برای پارامترهای مورد بررسی
۳-۸-۱- استندینگ
آلفای کرونباخ رقم ۰٫۸۰۹ برای شاخص محقق ساخته نشان داده شده است.
جدول ۳-۴- استندینگ
تعداد پرسشنامه
درصد
موارد
قابل قبول
۷۰
۱۰۰
غیر قابل قبول
۰
۰
کل
۷۰
۱۰۰
آلفا کرونباخ
تعداد سوالات
.۸۰۹
۵
۳-۸-۲- سمپلینگ
آلفای کرونباخ رقم ۰٫۵۶۶ برای شاخص محقق ساخته نشان داده شده است.
جدول ۳-۵- سمپلینگ
تعداد پرسشنامه
درصد
موارد
قابل قبول
۷۰
۱۰۰
غیر قابل قبول
۰
۰
کل
۷۰
۱۰۰
آلفا کرونباخ
تعداد سوالات
.۵۶۶
۵
۳-۸-۳- چیدمان
آلفای کرونباخ رقم ۰٫۷۴۱ برای شاخص محقق ساخته نشان داده شده است.
جدول ۳-۶- چیدمان
تعداد پرسشنامه
درصد
موارد
قابل قبول
۷۰
۱۰۰
غیر قابل قبول
۰
۰
کل
۷۰
۱۰۰
آلفا کرونباخ
تعداد سوالات
.۷۴۱
۵
۳-۸-۴- تجاری سازی
آلفای کرونباخ رقم ۰٫۸۴۳ برای متغیر محقق ساخته نشان داده شده است.
جدول ۳-۷- تجاری سازی
تعداد پرسشنامه
درصد
موارد
قابل قبول
۷۰
۱۰۰
غیر قابل قبول
۰
۰
کل
۷۰
۱۰۰
آلفا کرونباخ
تعداد سوالات
.۸۴۳
۱۵
۳-۸-۵- فروش
آلفای کرونباخ رقم ۰٫۸۰۵ برای متغیر محقق ساخته نشان داده شده است.
جدول ۳-۸- فروش
تعداد پرسشنامه
درصد
موارد
قابل قبول
۷۰
۱۰۰
غیر قابل قبول
۰
۰
کل
۷۰
۱۰۰
آلفا کرونباخ
تعداد سوالات
.۸۰۵
۴
۳-۹- روش تجزیه و تحلیل داده ها
به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده ، پس از ارزش گذاری گزینههای پرسشنامه از عدد یک تا پنج به ترتیب از کاملا مخالف تا کاملا موافق از طریق نرم افزار ۲۱SPSS ، داده های جمع آوری شده، در دو بخش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است :
۳-۹-۱- روشهای توصیفی
در این بخش اطلاعات از طریق به کارگیری روشهای توصیفی و تحلیلهای مرتبط با آن ، تجزیه و تحلیل میگردد. با بهره گرفتن از محاسبات جداول فراوانی ، درصدها و ترسیم نمودار میله ای و توصیف وضعیت کلی نمونه تحقیق ( پاسخهای پرسشنامه ) پرداخته شده است .
۳-۹-۲- روشهای استنباطی
۳-۹-۲-۱- سنجش نرمالیتی
گاهی میخواهیم توزیع متغیری را مشخص کنیم و بررسی کنیم توزیع متغیر با توزیع نظری خاصی همگون است یا خیر مثلا آیا توزیع متغیر نرمال است ؟ آیا توزیع متغیر نمایی است ؟ آیا توزیع متغیر یکنواخت است ؟ و. . . در این موارد از آزمونهای توزیع داده ها ( نیکویی برازش ) استفاده میکنیم که عمدتاً از دو آزمون ۱و کولموگروف اسمیرنف۲( KS ) استفاده می شود .
در اینجا بد نیست مزایای هر یک از دو آزمون و KS را بر دیگری بر شماریم:
یکی از مزایای آزمون KS این است که هر یک از مشاهدات را به صورت اصلی در نظر میگیرد در حالی که آزمون به طبقه بندی مشاهدات پرداخته و بدین جهت مقداری از اطلاعات را از دست میدهد .
دوم اینکه در مواردی که تعداد مشاهدات ( n ) کوچک است آزمون KS به دلیل دقیق بودن اعمال شدنی است حال آنکه آزمون اساسا برای نمونه های بزرگ استفاده می شود .
سوم اینکه آزمون KS نسبت به آزمون از سادگی و سهولت بیشتری برخوردار است .
حال مزایای آزمون را را بر می شماریم:
اول اینکه آزمون را به سادگی می توان طوری تغییر داد تا امکان تخمین پارامترها نیز به وسیله مشاهدات میسر شود، ولی آزمون KS چنین انعطاف پذیری ندارد .
دوم اینکه آزمون را می توان هم برای داده های پیوسته و هم گسسته به کار برد در حالی که آزمون KS فقط برای داده های پیوسته اعمال شدنی است .
در این بخش از آزمون کالموگروف اسمیرنف جهت سنجش نرمالیتی داده ها استفاده گردید و با توجه به نتایج ذیل مشاهده گردید که داده های پژوهش نرمال هستند .
با توجه به جدول ذیل ملاحظه میگردد در سطح اطمینان ۹۵% کلیه سوالات آزمون شده از طریق آزمون کالموگروف اسمیرنف نرمال میباشند. با توجه به اینکه سطح خطا ۵% میباشد و سطوح معنا داری کلیه مؤلفهها از ۵% بیشتر میباشد ، در نتیجه کلیه داده ها نرمال میباشد.
در این بخش با توجه به پرسش نامهها و پاسخ آن ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف جهت سنجش نرمالیتی ، از ضریب همبستگی پیرسون جهت سنجش معنی داری فرضیهها استفاده شده است که در ذیل به توضیح راجع به روشهای آماری استفاده شده می پردازیم.