انعطاف پذیری: این عامل بیانگر علایق و نگرشهای افراد نسبت به محرکهای محیطی میباشد و مبین استقلالطلبی، کنجکاوی، آرمانگرایی و نوآوریها است. نمره بالا در این عامل موید کاوشگری، جستو جوگری میباشد و نمره پایین در آن بیانگر این واقعیت است که شخص تمایل دارد وضعیت موجود را حفظ کند (مککری و کاستا، ۱۹۹۸)
سازگاری: این عامل مبین تمایلات افراد در روابط بین فردی است. نمره بالا در این عامل بیانگر این واقعیت است که فرد تمایل دارد روابط اجتماعی بسیار قوی با کسانی داشته باشد که با آن ها در ارتباط است. نمره پایین در این عامل نشان میدهد فرد بیشتر به نیازهای خود توجه دارد (گلدبرگ، ۱۹۹۰)
وظیفه شناسی:نمره بالا در این عامل بیانگر با وجدان بودن، هدفمند، و با اراده و مصمم میباشد. نمره در این عامل مبین این است که این افراد در به کارگیری اصول اخلاقی زیاد دقیق نمی باشند و در تلاش رسیدن به هدف هایشان بی حال هستند (گروسی فرشی، ۱۳۸۰)
در خصوص پایایی این پرسشنامه نتایج چندین مطالعه نشان میدهد که زیر مقیاس های NEO-FFI همسانی درونی خوبی دارند. به عنوان مثال کاستاومک کری (۱۹۹۲؛ به نقل از شعیری، عطری فرد، نیکخواه، قائم مقامی، ۱۳۸۵) ضریب آلفای بین ۶۸/۰ (برای مقبولیت) تا ۸۶/۰ (برای نوروزگرایی) را گزارش کردهاند. رونالد، پارکرواشتومپ[۱۳۱](۱۹۹۸؛ به نقل از آلوجا، گارسیا، روسیروگارسیا،[۱۳۲] ۲۰۰۵) پایایی بین ۶۲/۰ تا ۸۴/۰ و ۵۰/۰ تا ۸۴/۰ را به ترتیب در دانشجویان و سربازان فرانسوی به دست آوردند گروسی فرشی (۱۳۸۰) این پرسشنامه را در ایران به فارسی ترجمه و بر روی دانشجویان ایرانی هنجاریابی کردهاست، به منظور ارزیابی روایی ملاکی این آزمون از محاسبه همبستگی بین دو فرم، گزارش شخصی و گزارش مشاهده گر استفاده شده است، که ضرایب حاصل بین ۴۵/۰ تا ۶۶/۰ بوده اند. ضرایب پایایی این آزمون با بهره گرفتن از ضریب آلفای کرونباخ بین ۵۶/۰ تا ۷۶/۰ به دست آمده است (گروسی فرشی، ۱۳۸۰). در این پژوهش آلفای کرونباخ برای پنج عامل بزرگ شخصیت (نوروزگرایی، برون گرایی، گشودگی) مقبولیت و وظیفه شناسی) به ترتیب برابر با ۸۴/۰، ۶۳/۰، ۳۸/۰، ۶۶/۰، و ۷۶/۰ به دست آمد.
۳-۵-۲- پرسشنامه تاب آوری
برای سنجش میزان تاب آوری از مقیاس تاب آوری کانرو دیویدسون استفاده گردید. مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (۲۰۰۳) یک ابزار ۲۵ گویه ای است که کانر و دیویدسون آن را با بازبینی منبع پژوهشی (۱۹۹۱-۱۹۷۹) در زمینه تاب آوری تهیه نمودند. بررسی ویژگی های روانسنجی این مقیاس در گروه هایی مثل جمعیت های عمومی، مراجعه کنندگان به بخش مراقبت های اولیه، بیماران سرپایی پزشکی، بیماران با مشکل اختلال اضطراب فراگیر و بیماران مبتلا به اختلال پس از ضربه انجام شده است. سازندگان این مقیاس معتقدند که این پرسشنامه افراد تاب آور را از افراد غیر تاب آور در گروههای بالینی و غیربالینی جدا میکند و میتواند در موقعیت های پژوهشی و بالینی به کار رود (محمدی، ۱۳۸۴). این پرسشنامه در یک مقیاس پنج درجه ای از کاملاً نادرست تا همیشه درست ساخته شده است. به نحوی که کاملاً درست نمره یک، به ندرت درست نمره دو، گاهی درست نمره سه، اغلب درست نمره چهار و همیشه درست نمره پنج را به خود اختصاص میدهند. دامنه نمره گذاری این مقیاس بین ۱۲۵-۲۵ است.
کانرودیویدسون ضریب آلفای کرونباخ مقیاس تاب آوری را ۸۹/۰ گزارش کردهاند همچنین ضریب پایایی حاصل از روش باز آزمایی در یک فاصله ۴ هفته ای ۸۷/۰ بوده است.
نمره مقیاس تاب آوری کانرودیویدسون با نمرات مقیاس سرسختی کوباسا همبستگی مثبت معنادار و با نمره مقیاس استرس ادراک شده و مقیاس آسیب پذیری نسبت به استرس شیهان همبستگی منفی معناداری داشتند. که این نتایج حاکی از اعتبار همزمان اینمقیاس است. این مقیاس در ایران توسط محمدی در سال ۱۳۸۴ هنجار یابی شده است. برای سنجش روایی این مقیاس ابتدا همبستگی هر گویه با نمره کل مقوله محاسبه شده و همبستگی هر نمره با نمره کل به جز گویه ۳ ضریب های بین ۴۱% تا ۶۴% را نشان داد و سپس از روش تحلیل عاملی استفاده شده است، قبل از سنجش تحلیل عاملی، دو شاخی KMO و آزمون کرویت بارتلت هم محاسبه شده و مقدار KMO برای ۸۷/۰ و مقدار تی دو در آزمون بارتلت ۵۵۵۶/۲۸ به دست آمد که هر دو این موارد نشان دهنده شرایط مناسب برای انجام تحلیل عاملی است. برای پایایی این مقیاس هم از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است و میزان آن هم ۸۹% گزارش شده است (محمدی، ۱۳۸۴) در پژوهش دیگری که توسط سامانی و همکاران (۱۳۸۶) برای بررسی پایایی این مقیاس در دانشجویان صورت گرفت، پایایی این مقیاس را ۹۳% گزارش کردند. میزان شاخص KMO هم برابر ۹۱% و ضریب کرویت بارتلت برای ۴۷/۲ گزارش شده است. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی وجود پنج عامل شایستگی، استحکام شخصی، اعتماد به غرایز شخصی، تحمل عواطف منفی، پذیرش مثبت عواطف/ روابط ایمن، مهار / معنویت را برای مقیاس تاب آور یاد کردهاست. چون روایی و پایایی زیر مقیاس ها هنوز به طور قطع تأیید نشده اند در حال حاضر نمره کل تاب آوری برای هدف های پژوهشی معتبر محسوب می شود (کانرودیویدسون ۲۰۰۳، نقل از بشارت، صالحی، شاه محمدی، نادعلی و زبردست، ۱۳۸۷) در این پژوهش نیز پایایی بر اساس آلفای کرونباخ محاسبه گردید و (۷۴/۰= ) به دست آمد.
۳-۵-۳- نسخه ی کوتاه فهرست مقابله با موقعیت های تنیدگی زا (CISS-SF)
اندلر و پارکر (۱۹۹۰) را با هدف ارزیابی انواع سبک های مقابله ای افراد در موقعیت های تنیدگی زا شامل سبک های مقابله مسئله مدار، هیجان مدار و اجتنابی طراحی کردند. این آزمون شامل ۴۸ سوال است که هر
-
- .Mos & Holahan ↑
-
- . Coping inventory for stressful situations short form (CISS-SF) ↑
-
- .pervin ↑
-
- .personia ↑
-
- . Mann ↑
-
- . Meili ↑
-
- .personology ↑
-
- .personality ↑
-
- . Individuality ↑
-
- .Rychlak ↑
-
- .Hjelle& Ziegler ↑
-
- .id ↑
-
- .Ego ↑
-
- .Superego ↑
-
- .Sheldon ↑
-
- .pieron ↑
-
- .Hilgard ↑
-
- .Cuttel ↑
-
- .Reber ↑
-
- .Maddi ↑
-
- .Ernst Keretschmer ↑
-
- .anthropometry ↑
-
- .Gordenallport ↑
-
- .Libert ↑
-
- .Individual traits ↑
-
- .Common traits ↑
-
- .Character ↑
-
- .personal dispositions ↑
-
- . Cardinal ↑
-
- .central ↑
-
- .secondary ↑
-
- .Raymond Cattell ↑
-
- . Ability trait ↑
-
- . Temperament trait ↑
-
- .Dynamic trait ↑
-
- .Surface trait ↑
-
- .Source trait ↑
-
- . life records ↑
-
- . Questioners ↑
-
- .tests ↑
-
- .Carver ↑
-
- .Sheier ↑
-
- .Adorno ↑