پژوهشی با عنوان ” مدیریت هوش بازاریابی در حوزه آسیا” در سال ۱۹۹۹ توسط توماس وی و همکارانش[۴۳] انجام گردید. بسیاری از شرکت های بزرگ در آسیا هوش بازاریابی را در سیستم مدیریت استراتژیک خود منظور کردهاند. چرخه هوش بازاریابی شامل هدایت، جمع آوری، یکپارچه کردن، دسته بندی کردن، تحلیل و پخش داده های خام است. این مقاله با بهره گرفتن از ماتریس SWOT به تحلیل صنعت تولید پرداخته است.
پروژه ای تحقیقاتی در سال ۲۰۰۰ با عنوان “نقش هوش بازاریابی در تصمیمات تاکتیکی و استراتژیک کسب و کار” توسط کنوی لاکمن و همکاران[۴۴] انجام گرفت. یکی از هادیان استراتژی و موفقیت در فضای بازار هوش بازاریابی است که به ۳ بخش فعالیت هوش بازاریابی، منابع داده هوش بازاریابی و قابل اتکا بودن هوش بازاریابی تقسیم می شود. ۶۰ ٪ شرکت ها اظهار داشتند که هوش بازاریابی تاثیر تدریجی بر پویایی سازمانشان داشته و ۵۴٪ آن ها عنوان کردهاند که هوش بازاریابی به شدت بر تصمیم گیری استراتژیک و تاکتیکی آن ها تاثیرگذار بوده است و تنها ۲ ٪ تاثیر هوش بازاریابی را بر موفقیت سازمانشان در فضای بازار اندک ارزیابی کردهاند.
در مورد منابع اطلاعاتی، مشتریان، تولید و بخش تحقیق و توسعه منابع اصلی شناخته شده اند و نیمی از شرکت ها هوش بازاریابی را قابل اتکا تلقی کردهاند.
در تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ توسط کاکیولاتی و همکاران [۴۵] با عنوان “هوش بازاریابی در شرکت های کوچک و متوسط” انجام گرفت، هدف اصلی درک رابطه بین ویژگی های سازمان و اطلاعاتی که در آن استفاده می شود با تمرکز بر شرکت های کوچک و متوسط بود. نخست ویژگی هایی در سازمان که با توجه به ادبیات بر هوش بازاریابی مؤثر بودند مشخص گردید و نتیجه این بود که اندازه سازمان، رویکرد استراتژیک و منابع سازمانی کاتالیزوری برای استفاده اطلاعاتی برشمرده میشوند.
۳-۱- مقدمه
علم کوششی آگاهانه، منظم و در عین حال نهادی و سازمان یافته است تا به حل یک مسئله یا دشواری ذهنی و یا عملی نائل آید. بنابرین نتایج علمی زاده تحقیقات اصولی و علمی میباشند. تحقیق یعنی کار منظم و پیگیر در کشف و فهم، که به نظریه ایی برای تعمیم منتهی می شود. این کار منظم با بررسی کامل موضوع به گونه ایی که منسجم و بر اساس روش های عینی و غیر شهودی، به منظور کسب اطلاعات و یا کشف اصول وابسته به آن صورت میگیرد. در نتیجه برای یافتن نتایج علمی ناگزیر به انجام تحقیقات علمی و برای انجام تحقیقات علمی نیازمند داشتن روش تحقیق درست و مناسب می باشیم.
با توجه به توضیحات بالا، در این فصل به بررسی اجمالی روش مناسب به کار رفته در این تحقیق میپردازیم.
۳-۲- روش تحقیق
روش تحقیق مجموعه ای از قواعد، ابزار و راه های معتبر و نظام یافته، برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی به راه حل مشکلات است (خاکی، ۱۳۸۴، ۲۰۱). انتخاب روش تحقیق یا بهعبارت دیگر اینکه از روشهای تحقیق برای یک مطالعه خاص بهترین روش کدام است، بستگی به شیوه تعریف مسئله و تدوین فرضیه ها دارد (خاکی، ۱۳۸۳، ۵-۱۳۴).
تحقیقها را بر اساس معیارها و مبانی مختلف میتوان دسته بندی کرد که در اینجا به دو نوع طبقه بندی اشاره میکنیم: طبقه بندی تحقیق بر اساس هدف و طبقه بندی تحقیق بر اساس مسیر.
۳-۲-۱- طبقه بندی تحقیق بر اساس هدف
با توجه به اینکه هر تحقیقی با یک مسئله و هدف خاصی آغاز می شود، بنابرین بر پایه ماهیت مسائل مطرح شده و هدفی که تحقیقگر در تحقیق خود دنبال میکند، می توان تحقیق ها را طبقه بندی کرد (خاکی، ۱۳۸۴، ۲۰۱).
در طبقه بندی انواع تحقیق بر اساس هدف، تحقیق ها به تحقیق ها بنیادی[۴۶]، کاربردی[۴۷] و عملی[۴۸] دستهبندی میشوند. (میرزایی، ۱۳۸۸، ۵۹). روش تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی است. تحقیقهای کاربردی تحقیقهایی هستند که نظریه ها، قانونمندیها و اصول و فنونی که در تحقیقهای پایه تدوین میشوند را برای حل مسائل اجرایی و واقعی بهکار میگیرد. بهعبارتی تحقیقهای کاربردی به سمت کاربرد عملی دانش هدایت می شود (خاکی، ۱۳۸۴، ۲۰۲).
۳-۲-۲- طبقه بندی تحقیق بر اساس مسیر
در طبقه بندی انواع تحقیق بر اساس مسیر، تحقیقها به تحقیقهای کیفی، توصیفی، آزمایشی، پیمایشی[۴۹]، برآوردی و ارزیابی[۵۰]، علی- مقایسه ای[۵۱]، همبستگی[۵۲]، تاریخی، تک نگاری[۵۳]، موردی[۵۴] و دلفی دستهبندی میشوند (میرزایی، ۱۳۸۸، ۱۲۰-۶۹).
تحقیق حاضر از نظر مسیر، توصیفی و پیمایشی است. تحقیق توصیفی شامل مجموعه فنونی می شود که برای مشخص کردن، نمایش با الگو، یا توصیف پدیدههایی که به صورت طبیعی و بدون دستکاری آزمایشی رخ می دهند، بهکار میروند. تحقیق توصیفی می تواند قیاسی یا اکتشافی باشد. پیمایش تحقیقی است توصیفی- تبینی که بر اساس انتخاب نمونه ای تصادفی و معرف از افراد جامعه تحقیق و پاسخ آن ها به یک مجموعه پرسش با بهره گرفتن از پرسشنامه، نظرسنجی و یا روشهای دیگر به مطالعه وضع موجود اعم از نگرشها، عقیدهها، رفتارها و به طور کلی استخراج اطلاعات درباره شرایط زندگی و مقوله هایی که افراد را متمایز میگرداند، می پردازد (میرزایی، ۱۳۸۸، ۸۵).
تحقیق هبستگی، یکی از روشهای تحقیق توصیفی است. در تحقیق همبستگی، هدف اصلی آن است که مشخص شود آیا رابطهای دو یا چند متغیر کمی (قابل سنجش) وجود دارد و اگر این رابطه وجود دارد، اندازه و حد آن چقدر است (خاکی، ۱۳۸۴، ۲۱۸).
بنابرین روش تحقیق حاضر بر مبنای هدف، کاربردی است و بر مبنای روش از نوع توصیفی است به دلیل اینکه متغیرها دستکاری نمی شود. از سوی دیگر چون ابزار گردآوری داده ها در سطح جامعه آماری توزیع می شود، روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است و چون روابط بین متغیرها مورد بررسی قرار میگیرد و فرضیه ها از نوع رابطهای است، روش تحقیق از نوع همبستگی است.
۳-۳- قلمرو تحقیق
قلمرو تحقیق از نظر زمانی و مکانی (جامعه آماری) به شرح زیر است:
۳-۳-۱ -قلمرو مکانی (جامعه آماری)
برای انجام هر تحقیق، بایستی جامعه مورد مطالعه و گروه نمونه ای که از روی آن پارامترهای جامعه برآورد میگردد، به طور دقیق تعریف گردند. در جایی دیگر جامعه آماری به مجموعه ای از اشخاص، اشیاء، گیاهان، مکانها، رویدادها و به طور کلی اموری اطلاق می شود که در یک یا چند صفت یا ویژگی مشترک باشند (میرزایی، ۱۳۸۸، ۱۷۰).
جامعه آماری تحقیق حاضر مدیران و کارشناسان شرکت های کوچک و متوسط فعال در صنعت
لاستیک و پلاستیک واقع دراستان تهران میباشد که تعداد آن شرکت ها با استناد به آمار وزارت صنایع و معادن ایران[۵۵] ۲۰۰۷ شرکت میباشد.
۳-۳-۲- قلمرو زمانی
داده های گردآوری شده، در مورد متغیرهای تحقیق در یک دوره زمانی از اوایل آذر تا اواخر دی ماه ۱۳۹۲ از طریق ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است.
۳-۴- روش نمونه گیری و برآورد حجم نمونه
۳-۴-۱- روش نمونه گیری[۵۶]